saat paling indah

20091215

Reunion Planning

update kilat dari saye..hehehe
Kawan-kawan DIT dulu macam da sepakat jek nak buat reunion tu januari nie...tapi date tak confim lagi, ye kami semua dah sebut-sebut pasal reunion tuh da berapa kali dah...kali nie, kalau jadi alhamdulillah...tak kesah lah berapa ketul pon yang hadir, aku tetap akan teruskan..nie kate mereka 'MINI' gathering lah, sebabnye tengok yang bagi respon pon tak sampai separuh dari budak kelas dulu,
dah bincang dengan cik abang, alhamdulillah dia pon okeh je kalau tak kerja, yang best bila dia tanye 'tak nak bagi kawan ape2 ke' hihihi..
first time nak jumpe diorang nie lepas grade last year...cepatlah hari itu, sebabnye selagi tak buat, aku asyik teringat je
p/s: dlm diorang tu mungkin akan ade 'dia'...macamane la situasi pada hari itu ye, takde masalah dgn suami, sebab dah bgtau awal2 yang dia mungkin akan ada, yang mcm jadi masalah ni adalah aku..kenapa ye,ade perasaan bimbang =
dlm hati: 'ko yg slh sbb tu rase bimbang'

20091123

tak tau tajuk ape..hihi

bila bace bace blog blogger2 lain...best jek..tgk mereka2 yang rajin mengupdate dan mengupload gambar...
mase tu lah...hati dan perasaan aku ni tetiba jek datang aura kerajinan untuk update blog sendiri..yang kekadang aku tengok cam t'bengkalai jek blog aku nih...ade blogger lain mengupdate...sebulan je...tak kurang dari 30 entri...bile tengok blog sendiri...aduhhhh...sikit bebenor entrinya... padahal banyak nak berkongsi kisah suka dan duka...

bila dah sign in...da kua dashboard..pastu nak menaip...aduhhh...ada sedikit kemalasan...kelu lidah..(eh,type tak pakai lidah tau....i pakai jari jemari...)..tak tau nak tulis ape...tak pandai nak buat ayat bagai...tu yang kekadang...entri aku dihias gambar sajork...lets pic tell the story...
okaylah..selepas ni aku akan cube utk mengupdate blog aku nih...heee...

sebenonya aku nak cite pasal semalam..haha..semalam aku dan suami pergi menonton wayang...skema tol ayat... SENARIO THE MOVIE ~~beach boy~~!!!



kuat cik marsha angkat encik mazlan pet pet

sebelom-sebelom ni aku tengok kat GSC atau pon MBO...tak pernah pon tengok kat Big Cinema.. ini adalah cerita pertama aku tonton kat Big Cinema...Dekat Batu Pahat ni...BigCinema ade dekat BPMall..first time masuk Big Cinema, takde la kurang ape..cantik..besar..tapi mase aku tengok Senario semalam...tak ramai pon yang tengok...kalau gelak...bole dengar gelak tawa aku... ;D

Pada aku..senario kali nie...ok kot...nak kate best sangat..tak kot..sebab dengar ketawa dalam panggung pon...cam nak taknak jek keluar ke disebabkan tak ramai mase tu...ntah la

tapi bagi aku...kurang bestnya la...kelakar sikit2 aje...haihhh tak tau la nak gambarkan...apa kata korang tengok sendiri...hehe, untuk movie ni aku bg 2.5/5 bintang aje...

Lepas abis aje...kitaorg apalagi...mengisi la perut yang minta diisi ni...tadi alas perut ngan popcorn aje tau....

Kitaorang makan dekat....Ahmas seafood...pada mereka yang duduk dekat batu pahat mesti dah biase dengan kedai ni kot...bdekatan ngan Tasek Merdeka...


Suami kesayangan ni memang selera dengan lauk-lauk ,...kalau tak masak stim ikan tu, ikan bakar, dan sayur kalau tak kailan mesti kangkung goreng belacan...telur dadar....dan kekadang ade gak tomyam. Memang kalau makan kat luar...itulah yang akan diorder...
macam lauk laen takde, aku nie, kenela ikut selera beliau.

ok semua...jmpe di laen entri, hrp2 aku rajin utk mengupdate lps nie..hehe

insyaAllah~

dush!dush!dush!

^_~

20091111

Email Dari Seorang Kawan..

Tadi..bila aku check email, dlm inbox aku..ade email dari emma (classmate+roomate aku mase study dulu)...tak tau la emma dapat email ni dari mane...dia forward pada aku dan kwn2 yang lain... Katanya ditujukan untuk yang dah kahwin, bakal berkahwin mahupon pada sesiapa yang ingin tahu pasal suami...haha aku plak, of course la aku baca. Bila aku baca...tetiba aku touching, ntah kenapa...mungkin sebab sehari sebelum, aku ade selisih faham sikit ngan suami..hehe, tapi, yela kan kita ni manusia, mesti ade silapnya..lebih-lebih lagi dah hidup berumahtangga, suami isteri mesti ade rajuknya.. Ok, bacalah ye...
*************************************************************************************
khas buat yg dah kawin , dan yg baru nak kawin, atau ingin tahu pasal `SUAMI' hehehehe bersyukurla.. pandang banyak kebaikannye..bukan keburukkanye........ kite pon bukan PERFECTOOOOOOOOOO hehehe :) enjoy reading! TAPI KALAO siSUAMI TU `HAMPEH` lu FIKIRLA SENDIRI hehehe :)

SAYANGI DAN BERSYUKURLAH DENGAN KEHADIRAN SEORANG YANG BERGELAR SUAMI !!!!

SUATU PERJALANAN
“Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki, jangan lupa bimbing anak dan isteri. Kalau suatu hari berlaku selisih faham, jangan cepat menuding jari. Duduk berbincang dan cari kata sepakat. Tiada bumi tak ditimpa hujan.”

Teringat pesan ayah di suatu petang...“Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara, ayah tak balas dengan kata-kata. Ayah keluar hidupkan motor, pergi ke Behrang cari mee goreng mamak. Bila sampai saja di rumah, ayah hulur pada arwah Mak, muka yang tadi masam terus tersenyum riang. Suami kena tahu kesukaan isteri, supaya mudah memujuk hati,” ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.

Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua. Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan. Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama, di awal, pertengahan dan di hujungnya. Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja. Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi. Menerima kekurangan untuk saling menginsafi, suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.

SILAP ISTERI
Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati. Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering bicara. Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga. Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita.

Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud: “Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka
Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?”
Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah

2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”

Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata. Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa. Muka isteri semakin kelat, hilang serinya. Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta, namun tidak berbicara dan bersemuka. Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati. Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa. Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.


YANG LEBIH, YANG KURANG
Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami. Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.
Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan. Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya dia buka mata.
Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga, namun dia bijak berjenaka, meriah suasana. Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga, tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa. Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata. Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana . Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan. Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.” pujuk saya lagi. Moga-moga dia berubah hati. Kembali ‘memandang tinggi’ kehadiran seorang suami.

ENGKAU TERBAIK UNTUKKU
“Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh, ambil yang jernih. Baru teguh peribadi.”Wahai teman bergelar isteri, mari kita muhasabah diri. Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali. Banyakkan istighfar dan juga sedekah, kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami. Jangan bertangguh dan jangan lengah. Bimbang maaf tiada serinya lagi.
Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari, “Terima kasih, suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini.”Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.Saling berpesan-pesan kpd kebaikan..

*************************************************************************************


*buat suami..saye sayang kamu!

Aku Dan Dirimu

tiba saatnya kita saling bicara
tentang perasaan yang kian menyiksa
tentang rindu yang menggebu
tentang cinta yang tak terungkap
sudah terlalu lama kita berdiam
tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
memenuhi mimpi-mimpimu malam kita
duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
dan kini hanya ada aku dan dirimu
sesaat di keabadian
jika sang waktu bisa kita hentikan
dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
meleburkan semua batas
antara kau dan aku, kita...
*best lagu ni..one of my favourite! Ketika entri ini ditulis..aku sedang mendengarnya..huuu

20091109

Panasss!!!

Maya Karin dan Fazura! Dua aktor yang aku suka tengok..of course diorang cantik kan..bab lakonan...emm..not bad! Lagi-lagi dlm Pisau Cukur, cantik, baju pon cantik-cantik..i loikke..


Oh My Gucci! Oh My Prada! Oh My Jimmy Choo!!!!!!
*wink*

20091108

Phobia 2





Semalam aku pergi tengok filem nih..PHOBIA2...lebih seram dan lebih best dari PHOBIA...

Tak caye?? Pergi beli tiket wayang dan saksikanlah sendiri..!! Tak rugi korang tengok filem nih...giler best!



* aku bg 4 star!!! ;p

20091022

k.a.w.a.n

Tetiba hari ni...teringat kat mereka di bawah ni. Banyak kenangan dengan mereka2 ni..yang manis mahupun yang pahit.. 'Rindu aku kat korang!'...

mase ni makan-makan kat KFC Pasir Gudang errr...Sem berapa aku tak ingat..

Aritu mase majlis kahwin aku, tak semua yang dapat datang, aku paham mereka ade komitmen lain..pada mereka yang hadir.. 'terima kasih atas kehadiran korang yang sama2 memeriahkan majlis aku, nanti bila giliran korang, insyaAllah aku datang!' (kalau diundang ;p)

seri, ayu, ezad, zana dan mai


** bukan mereka berlima aje, ade lagi..apiz, nana dan awin. Maaf, gambar korang takde dalam pendrive, nanti balik aku cari dlm CD, pastu aku upload okehhhh ;p


20091021

Danga Bay Part 1

Lepas majlis rumah Adibah, aku dan suami jalan2 kat bandar JB, pastu tak tau nak kemana..dia ajak ke Danga Bay..jalan2 dan mengisi perut...(kat umah adibah makan sikit aje...ni kira Dinner la,hehe).
Ini adalah buat pertama kalinya aku ke Danga Bay memegang status isteri bersama dia yang bergelar suami!
Hehehe, da tak tau dah nak taip ape..layanla gambo2 di bawah yerk.. aku tak masukkan semua..sikit2 jerk



Rumah Limas


Tak tau la cafe ni memang tutup aritu atau memang dah tutup terus



cantikkk...kalau dapat rumah macam ni satu...kan best!


aku selepas 2 bulan 11 hari mendirikan rumah dan tangga

Rumah Mersing

Rumah Kota Tinggi

Abaikan badan aku yang semakin berisi..erk

aku dan dia *wink*

Night View

bestnye kalau dapat satu nih


Danga Cruise 8

time nih dah nak balikkkk

('_*)

20091019

Adibah's Wedding




Slm semua...arini 29Syawal...last raye..ye ke last..esok 30 syawal...kalau ikutkan puase..29 hari je..so, arini kira last ke tak??
Back to my title..Adibah's Wedding,hari ini 18 Okt 09..aku dan suami pergi majlis persandingan Adibah kat Pasir Putih Pasir Gudang ( bukan Pasir Putih Kelantan ea). Adibah adalah classmate aku mase kat Poly dulu.. dari kat Poly aku tau dia memang dah berkawan ngan suami nya itu..(hehe..maaf ye aku tak tau name suami adibah ni).

Bertolak dari rumah lebih kurang 1.15pm cam tu lah, so..sampai2 aje pengantin lelaki dah mula berarak.. layanlah ye, gamba2 yg ada..aku tak banyak snap sbbnya ramai sgt owg yg snap gambar si adibah nie...maklumlah..ratu sehari..

kesian mak andam tu..half jek muke dia..sorry..

Diba pilih kaler apple green, semua hijau, pelamin hijau, baju hijau,baju family dia pon hijau... green wedding! hehe..

see..toll gate girls pon hijau :p

si pengantin lelaki

beginilah adat Johor..kebiasaannya akan ade 'duit tol' itu sebelum si pengantin lelaki dapat naik ke pelaminan

akhirnya... :p~ malu2 nampaknya mereka

ucapan aku untuk Adibah dan suami..semoga korang hidup bahagia bersama hingga ke hujung nyawa..amin. Pulang sekitar jam 3.30pm..hehe tp bukannya pulang terus ke rumah..aku dan suami pusing2 sekitar JB..last2 pegi Danga Bay...lame dah tak pegi...

Entri ke Danga Bay akan di upload kemudian..untuk upload gambar entri ni pon..macam bercinta ngan pc!!adoiiyai

:p






20091018

Birthday

Happy befday yang!
^_~


ini la befday cake utk suami, sambut mase buat open house aritu..hehe
bz sangat agknye sampai aku lupe nak snap gmbr.. gambar ni pon amek kat blog baker, sape lagi...kak alice dan adeknye zac.. same ngan cupcake utk raye tu,
sedap stoberi cake ni...
yummy!
daaa~
 
 
update: kak alice da update blog dia... cuppacakeblicious

20091017

Clutch Bag

Sekarang aku sedang mencari clutch bag... tak kira la berjenama atau tidak... aku ni tak la terlalu mementingkan jenama, ada jenama atau tak, keduanya aku pakai.. asalkan cantik dan berkenan dihati...
cantik kan..hitam sentiase di hati...senang nak match dengan apapon kaler baju
nice to see!!!

20091013

Hari Indah...sangat indah pada aku!!!!!!!

meh tengok meh, gambar penganten da basi..hihi, aku malas dah nak cot cet panjang-panjang, kita tgk gambar je lah ye...yang di bawah je yang aku mampu upload, kang aku upload semua, ade plak yang muntah pink!hehe, lagi plak line internet tak brp nak lajus..

jom, aku belanja tgk gambar mjlis aku yg tak seberapa ni yep..

lokasi: Rumah emak kesayangan
tarikh: 080809
andaman: Umizie Andaman, Parit Yaani.
ini mak kesayangan aku! dan sebelah tu cik mai...pengapit pd hari itu
tengkiuk sbb datang, idut dan yana
nyummy! my 3 tiers cake and cupcake!

 

my bloved brother!


main table .. my purplepink!
inilah adat orang johor, tol! ini adalah 1st tol

2nd tol, dekat pintu pagar rumah
3rd tol depan pintu masuk
4th tol, depan pelamin..ni 2 awek manes dan tgh tu preggy mommy
last tol, yg kelima...phewww, lima tol...last tol nie ada mahal sikit ye, mak andam mesti mintak lebih, 
kalau bg note yg kaler pepel tu pon, dia takkan bangun...tak cukup.

dah lepas tol, amek2 gambar...pastu mase utk makan!
aku takde merenjis-renjis ye, sebab mlm sebelum da buat malam berinai..
gambar mlm berinai ada kat bawah,adalah 3 4 keping..hihi




ni gambar malam berinai..


ini baju jawa...
aku bukan jawa ye,aku banjar, kat bridal kak umi, takde baju banjar..kikiki

baju ape ek nie..emmm..cik siti wan kembang eh
hahah,mmg kembang pon aku,nama jek bukan siti..

okeh,dah2..ini jek..muntah pink tak..mahap la ye, bukan menunjuk, mengada2 atau ape2...just nak share jek...owh ye, sbnrnye ade lg sepasang baju, kimono...mane ntah gambarnya...hehe
alhamdulillah, semuanya dah selesai. terima kasih pada mak, abang, akak ipar, sedare2 dan jiran2 yang banyak tolong utk majlis nie.

terima kasih utk buah hati saya jugak..
^_~

semuanya adalah hasil tembakn abang sendiri,abg zaini dan kawan beliau, abang zaini
terima kaseh banyak2!